Maten och livet och maten.

Lördag klockan 18.00.

Ser in genom fönstret på ugnsluckan jag borde ha gjort rent för länge sen och känner hur åsynen av vårt fiskpaket fyller mig med värme.
Det dämpade ljuset från ugnen ger ett sken av hur de skurna variationerna på lök tillsammans med potatis, torskfilé, en mängd olika örter och annat grönt tillagas i mitten av ugnen under 20 minuter i 200 grader.

Det går inte att se vad som pågår under tiden, den omslutande folien lämnar allt åt fantasin att formulera.

Bilden är tydlig, hur torsken långsamt ändrar form. Drar ihop sig tillsammans med de andra råvarorna när de släpper ifrån sig sina safter när den varma omgivningen tränger sig på. Tiotalet smaker som filtreras genom varandra innan de samlas på botten, förångas och fastnar i det spegelblanka himlavalvet tills de blir för tunga att motstå att falla ner över maten igen.

Det här är vårt kretslopp och dagen har gått åt för att färdigställa det vi nu går och väntar på.

Jag hoppas på något exceptionellt, förväntar mig något mediokert.
Varför är det alltid så att bjuden mat smakar betydligt bättre än den man själv mäktar med att laga?

Oavsett ambitionsnivå, det där med konstens alla regler och att plikttroget följa förebilden.

Mitt fiskpaket, även med all den kärlek jag investerat i det, kommer att sakna något, sällan leva upp till förväntningarna och få mig att vilja köpa korv med bröd imorgon och lova mig själv att aldrig vara lika ärelysten igen.

För vad är egentligen meningen med att försöka?

Tänk om livet vore ett fiskpaket. Man förbereder en massa råvaror som förväntas skapa en succéartad helhet, kastar in det i hetluften och så väntar man.
Bara väntar i bidans förväntansfulla tid tills det är dags att förtära en själv och inse att inte ens salt eller en god sås kan få resultatet att leva upp till förväntningarna.

Fan.

Livet kanske är fisk i folie och jag är en allt för medelmåttig kock.

Fisk i Folie a la Glen: 4 av 7 poäng.

22 reaktioner på ”Maten och livet och maten.

 1. Vännen, du är förmodligen en bättre kock än du vill gå med på – kan ju medföra att du får laga mera mat – det lät gott det du skrev om, så fortsätt – och berätta hur det smakar

 2. Livet är inte fisk i fiskblock. Föreslår du köper torskryggfilé. Så mycket godare. Gott och att puli in den biten fisk med en del annat gott i ett foliepaket. Enkelt. Snabblagat. Busgott. Du hittar recept på nätet. Om inte annat så tror jag att jag har receptet på min blogg i kategori Recept Fisk
  Den där reflektionen av att glaset i ugnsluckan borde ha gjorts rent för länge sen…..händer mig också varje gång jag använder ugnen. Skynda dig att skaffa barnbarn…..för när de börjar närma sig tonåren vill de tjäna pengar. T ex på att putsa ugnsglaset och göra rent i ugnen!!

  1. Haha, det vore ju tråkigt om ugnen görs rent först om två generationer!

   Googlade faktiskt en massa recept och slog ihop dem alla! Vart helt okej och inte mer där till tyvärr 🤔

 3. Vilken underbar reflektion i en vardagssituation! Ljuvligt att läsa detta en grå söndag som denna. Önskar dig allt gott och ser fram emot framtida inlägg.

 4. Ja du…det där med en massa ingredienser och sen blir inte resultatet riktigt som man tänkt – det är nog en del av livet det. Men ju mer du övar, desto bättre blir det. Livet också. Och det första jag gjorde i mitt nya kök var att köpa en självrengörande ugn. Det har jag aldrig ångrat.
  Önskar en fantastisk vecka – jag övar fortfarande på att leva.

  1. Någon gång vill man ju ändå att det ska sitta som en smäck. Där planering och utförande resulterar i alla drömmars måltid.

   Det låter som en ett riktigt bra tips inför framtiden! En sådan måste jag ha!

   Hoppas du får en fantastisk vecka du med!

 5. ….”Varför är det alltid så att bjuden mat smakar betydligt bättre än den man själv mäktar med att laga?”…

  Att bli bjuden på mat skapar mindre förväntan dvs. inte lika höga krav. Du kan sätta dig genast vid bordet och avsmaka en bra middag! En bra middag är dock alltid – relativt. Eller hur?

 6. Ja särskilt egen grönsaker . En del säger att det är livskvalité men i min värld är det en livsnödvändighet då jag vet varifrån grönsaker kommer. Långt ifrån självförsörjande på hobby odlingen dock känns god smak lätt igen.

 7. En gammal o kär vän till mig i sammanhanget att rengöra ugnen är Mr Muscle tillsammans med stålboll (liknar stålull) som brukar göra under.
  Nu hör ju fisk iof inte till mina favoriterna, men fisk i folie brukar kunna bli godkänt att äta, även om det lite överreklamerat ibland
  Men ibland kan man få smaksensationer även inom det området fisk Har ju fått för mig att göra en smakresa och prova gamla klassiker. Hummersoppa, samt sjötunga Walewska med riktig mornaysås stod på menyn i våras att testas. Tillverkades från grunden med egen kokt fond. Det var bland det godast jag ätit på länge och rekommenderas varmt.

 8. En gammal o kär vän till mig i sammanhanget att rengöra ugnen är Mr Muscle tillsammans med stålboll (liknar stålull) som brukar göra under.
  Fisk däremot hör iof inte till mina favoriterna, men fisk i folie brukar kunna bli godkänt att äta, även om det lite överreklamerat ibland
  Men ibland kan man få smaksensationer även inom det området fisk Har ju fått för mig att göra en smakresa och prova gamla klassiker. Hummersoppa, samt sjötunga Walewska med riktig mornaysås stod på menyn i våras att testas. Tillverkades från grunden med egen kokt fond. Det var bland det godast jag ätit på länge och rekommenderas varmt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s