Glen läser böcker, en missad titel.

Namnlöst-1

 

Här har jag inte skrivit på länge inser jag samtidigt som jag stoppar min tredje ballerina för kvällen i munnen och sköljer ner med en munfull jordgubbssaft. Det har nog blivit en del ballerina på senare tid tänker ni ömmande snarare än dömande, och ja, det har blivit en del ballerina på senare tid.

Men det är inte därför jag inte har skrivit något, å nej, att skylla på kakor är allt för svagsint. Min ursäkt vilar i mitt nya intresse jag har förkovrat mig i. Nämligen att läsa.

Läsning, vilken grej hörni. Varför har jag inte sysslat med det under så många år?

Jag har hissat mitt segel i förändringarnas vindar och nu för den mig mot nya oupptäckta delar av mig själv. Eller oupptäckta och oupptäckta, jag har ju läst förut, det har jag sannerligen. Men det var många år sen sist, ska vi säga fem?

Nåväl, jag ska inte gräma mig över misstag i det förflutna utan ska istället fokusera på att göra det bästa av det nutida. Därför har jag bytt ut sju sorters kakor mot åtta ryska mästare, utgång på lördagar mot en Fest för livet. I Glens rockärm ryms inga romaner men ur Gogols kappa kan det trilla ut en och annan novell.

 

Mitt nya liv längst pendeltågslinjen är kantat av både stress och oro över tågets vara eller icke vara i tid på morgon och dag när jag ska ta mig till och från arbetet. Hittills har det på två veckor blivit runt två timmar extra väntetid och jag saknar inte på något sätt att bo längst tunnelbanan med sex minuter till jobbet, nejdå, jag saknar det inte alls. Inte det minsta. Den extra tid som pendlandet tar gav mig till en början ångest men med en kniv mot strupen är det lätt att välja livet. Och det gjorde jag, jag valde att ta mitt pseudointellektuella jag till Akademi bokhandeln och unna mig något gott att läsa. Ett slappt försök att verka förmer och positionera mig över andra gråa ansikten som liksom jag pendlar mellan hopp och förtvivlan varje dag.

 

Jag hör inte hemma på ett pendeltåg, den tiden har jag lämnat bakom mig, jag är en tunnelbanekille ut i fingerspetsarna.

 

Sen vaknade jag upp efter ännu en sömnlös natt och gjorde mig klar för att ta mig till jobbet, i min ficka bar jag på min nyinköpta bok ” Ur Gogols kappa” men den visade sig vara mycket mer än bara en novellsamling. Det var en ljuspunkt i mörkret, en varm bris en kall vintermorgon och den visade sig vara svaret på frågan hur jag skulle orka med all den extra tid jag spenderade på väg någonstans.

Där satt jag på min sedvanliga plats längst bak i vagnen längst fram i tåget och glömde bort tid och rum, jag befann mig någon annanstans och så på en sekund hade 15 minuter gått och jag gick av tåget utan den tunga klump av ångest jag burit med mig varje morgon.

Vilken grej. Vilken oväntad kraft det är i att få ersätta sin befintliga värld med en annan som står beskriven i den bok man håller i sina bägge händer. Nu ser jag fram emot att sätta mig på tåget varje dag och få tid att läsa vidare, förseningar bekommer mig inte längre, de ger mig bara en möjlighet att få läsa ännu mer.

Också de sömnlösa nätterna har jag lämnat bakom mig tillsammans med min ångest, tydligen är böcker även ett mycket potent sömnmedel som får mig att somna i tid varje kväll istället för att ligga och grubbla fram till 02 tiden.

 

Jag är frälst.

 

Nu återstår bara problemet att lista ut vilka böcker jag ska köpa, jag är en novis i ämnet och handlar mest på omslag och mindre på inlaga. Jag har en plan att läsa mig från 1920-talet fram till nutid. En plan som är lika illa genomtänkt som den är framtvingad av att jag nyss läste om 1920-talet i ”En fest för livet” och av en slump lyckades välja ”Den okuvliga friheten” i hyllan på bokhandeln, en bok som tydligen speglar det sena 1930-talet.

Har ni några tips på böcker med anknytning till 1940-talet och 1950-talet får ni gärna dela med er så kan jag fortsätta min resa fram till nutid.

29 reaktioner på ”Glen läser böcker, en missad titel.

 1. Jag läser bara sånt som har tempo, mitt bristande tålamod lämpar sig inte för de där andra som kräver mer fokus. Minns att jag älskade Maria Langs deckare som ung. Om du sett ngn filmatiserad sådan på tv så glöm dem fort, de är usla i jämförelse. I alla händelser så utspelar de sig nog före 1960 om jag minns rätt.

 2. Nu blir det kanske lite fel i tid här, men Per Anders Fogelströms böcker (5st) om Stockholm från 1800-talet och fram till 1968 är alldeles fantastiska. De människor och livsöden han skildrar glömmer man aldrig.
  Mina drömmars stad (utspelar sig perioden 1860-1880)
  Barn av sin stad (utspelar sig perioden 1880-1900)
  Minns du den stad (utspelar sig perioden 1900-1925)
  I en förvandlad stad (utspelar sig perioden 1925-1945)
  Stad i världen (utspelar sig perioden 1945-1968)
  Du kanske vill läsa mer av världen än Sverige – och är inne på de stora ryssarna ser jag…Då föreslår jag klassikerna Kafka, Faulkner och Hemingway – knepige Kafka, fantastiske Faulkner och himmelske Hemingway. Välj efter humör…Och har du inte läst Steinbecks ”Möss och Människor” är den ett Måste.
  Lycka till – kul att du LÄSER!

  1. Tror alla fem böckerna finns i en bokhylla hemma hos Mamma, så de ska jag absolut se till att läsa. Har börjat lyssna på Mina drömmars stad som ljudbok någon gång men kom bara halvvägs innan testperioden tog slut.

   Läste nyss en Hemingway och gillade det raka språket så läser gärna något mer av honom, har du något tips? Faulkner ska jag kolla upp! Kafkas Förvandlingen är jag lite sugen på också.

   Möss och Människor är faktiskt en av de böcker jag läste tidigare i livet, den gillade jag starkt!

   Tack för alla tips!

   1. Jag gillar hans noveller skarpt, så hittar du en samling med tex. ”The Snows of Kilimanjaro” i (Min favorit), så låna den. Läs lite om hans liv först, så förstår man mer varför han skriver som han gör. Det gäller ju alla författare förstås…
    Härligt att du läst Möss och Människor. Har du sett filmen också? John Malkovitch spelar den store och Gary Sinise den lille, smarte av paret. Jag tror Sinise regisserade också. Fantastiskt skådespeleri!

   2. Då kollar jag upp det imorgon när jag är inne i stan igen. Noveller är ett trevligt sätt att ta sig till en författare märkte jag när jag läste novellerna i ”Ur Gogols kappa”.

    Känner igen filmen men kan inte erinra mig att jag faktiskt sett den. John Malkovitch har ju ett utseende man vanligtvis inte glömmer så jag borde kanske minnas om så var fallet 🙂

 3. Böcker har alltid hjälpt mig i svåra stunder. Att få stiga in i en annan värld och läsa om någon annans liv har berikat mitt liv sedan mitt första steg in i ett bibliotek vid sju års ålder. Grattis till att du funnit böckerna.

   1. Vet ju inte vad du är intresserad av. Men jag älskar böcker som följer en människas liv i flera år. Wilbur Smith är världens mest lästa äventyrsförfattare. James Cladwell är ännu en bra författare. Gregory David Roberts har skrivit Shantaram en tegelsten på 1200 sidor. Sträckläste denna sanna historia och läser just nu uppföljaren till den. Kommer tyvärr inte ihåg namnet. Men googla så hittar du säkert den också. Bara några av de författare som jag tycker om.

   2. Den tegelstenen har jag hållit i vid något tillfälle för att snabbt lägga tillbaks i hyllan. Den är låååång. Avskräckande lång till och med😀
    Ska kolla upp författarna du tipsade om! Tack!

 4. det är en sån glädje att läsa böcker! kul att du hittat dit igen! det är svårt att ge tips för jag vet ju inte vilken typ av böcker du gillar. men en himla bra bok jag läste härförleden var ”sommarljus och sen kommer natten” av islänningen jon kalman stefansson. han skrev även den kända ”fiskar har inga fötter”, som jag tyckte var sktidålig! så en författare kan skriva så olika! men ”sommarljus….” är så poetisk vackert skriven, och jag gillar ett vackert språk i böcker. gillar också bodil malmsten och björn ranelid. gå till bibban och få lite tips av bibliotekarien! dom brukar vara duktiga att hitta bra böcker åt en.

  1. Verkligen en sann glädje!
   Jag är så pass nygammal i läsandet att jag är öppen och nyfiken på allt just nu.

   Verkar som om den boken är slut överallt just nu, jag får gå till biblioteket och låna den när det är dags helt enkelt, då kan jag passa på att be om lite mer tips också. Tack för ditt tips!

  1. Hmm, jag ogillar skräck och allt för påträngande thrillers så jag vet inte riktigt. Kanske den mildaste och snällaste av dem, så kan vidga mina vyer och komma över min rädsla för att bli rädd 😀

 5. Ers Majestäts olycklige Kurt : en roman med verklighetsbakgrund. En bok baserad på Haijbyaffären. Tar sin början i slutet av trettiotalet och slutar någon gång på femtiotalet, har jag för mig. Bra bok även om den blivit anklagad för att vara allt för spekulativ, ändå en intressant historia om figuren Kurt Haijby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s