Från fönen till akuten, ett splittrat inlägg med karaktär.

Det är lätt att vifta bort andras tankar och synpunkter när man själv inte upplevt vad de känner. Desto svårare är det att vifta bort sina egna känslor när man själv upplever samma saker. Jag har kommit så pass långt i mitt odlande av kaluffs att jag måste använda hårfön för att få håret torrt efter duschen. Något som min sambo gjort under alla år jag känt henne och som hon gjort med hjälp av värdelösa hårföner. Hon har klagat och jag har svarat att det bara är att blåsa på, så illa kan det inte vara. Sen så sitter jag själv där med mitt stora hår och blåser i en evighet med knapphändig framgång och ett sinande tålamod.

Fan vad den här fönen suger! ropar jag genom oljudet från den slitna tvåtaktsmotorn.

Förståelse genom egen erfarenhet, en avgörande faktor för god människokännedom?

God människokännedom en avgörande faktor för att kunna skriva trovärdiga karaktärer?

Måste man uppleva allt man skriver om för att göra det trovärdigt eller räcker det att anse sig vara en god människokännare för att ha en aning om hur folk agerar i olika situationer.

Man kanske kan läsa sig till och göra en grundlig research för att få en hint om hur människor beter sig under exempelvis en nödsituation. Men alla är vi olika, ingen kan säga hur de kommer reagera i en riktig nödsituation innan den faktiskt sker. Så då kan man väl inte anklaga en karaktär för att inte vara trovärdig, eller?

I mina karaktärer hämtar jag mycket inspiration från mig själv även om jag inte vart med om så många omvälvande situationer i livet. Jag vill ändå tro att jag är en god människokännare och därför skriver väldigt verklighetstroget fastän verkligheten har lika många definitioner som människor som upplevt den.
Mina karaktärer sköter sig i alla fall väldigt bra i nödsituationer och det är en egenskap jag hämtar direkt från mig själv.

En kväll låg hon på sovrumsgolvet och gav ifrån sig ett avgrundsdjupt vrål av smärta. Jag blev skärrad, bad henne andas genom smärtan men när den inte gav med sig fanns det inte längre något alternativ än att ringa 112. Med SOS i luren och flickvännen liggandes på golvet i smärtor balanserad jag mellan rädsla och förtvivlan. Jag befann mig i ett hjälplöst tillstånd utan att veta vad jag skulle ta mig till men behöll under hela tiden det coola lugn som mångt och mycket personifierar mig. Mannen i andra änden av luren sa att han skulle skicka en ambulans på direkten och jag satte mig heroiskt bredvid min flickvän med hennes hand placerad i min, de är snart här, allt kommer bli bra, sa jag till henne med en stadig ton. Väl på sjukhuset blev vi placerade i en säng ståendes i en korridor, smärtan hade börjat avta och vi såg äntligen ett slut på hennes oerhörda lidande. En trevlig hjälpsam sjuksköterska berättade för oss att det fanns en korridor längre bort där vi kunde promenera fram och tillbaka i väntan på att situation skulle lösa sig. 

Och den löste sig tillslut. 

Mitt lugn låg fortfarande lika stillsamt över landskapet när vi lämnade akuten en halvtimme efter vi kommit dit, precis som det gjort under hela denna dramatiska episod i livet. Betala behövde vi överraskande nog inte göra, tydligen är det gratis att åka ambulans så länge man inte träffar en läkare.

* Att äta laxerande tabletter för att lösa en förstoppning fungerar visserligen. Men att behöva åka ambulans på grund av att tarmarna gör revolt och är beredda att ommöblera hela ens innanmäte innan problemet är löst kanske gör att man funderar både en eller två gånger innan man väljer det alternativet igen.

3 reaktioner på ”Från fönen till akuten, ett splittrat inlägg med karaktär.

  1. Där var du cool…tur det löste (…) sig till slut. I forskarkretsar filosoferar man om Shakespeare verkligen kunde skriva en historia så stark som Romeo och Julia utan att ha varit sådär ungdomligt, handlöst kär och upplevt en sönderslitande kärlekshistoria själv. Vad tror du?

    1. Tyvärr måste jag nog säga att de starkaste historierna är förankrade i det självupplevda. Innebär det att man måste lämna sin trygghet och ge sig upp och uppleva livet? Skräckinjagande!😱😁

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s