Kronan på verket, en anspråkslös titel.


Besök hos frisören. Jag avböjer gärna. Jag och frisörer fungerar inte ihop då vi inte har hittat ett fungerande sätt att umgås med varandra på, det finns ingen tillit oss emellan. Den frisör jag egentligen vill gå till och som jag trivdes hos svek jag så pass mycket att jag skäms för mycket för att höra av mig och be om ursäkt. Huvudet i sanden!

Jag har en ny frisör nu, en frisör jag inte litar på då han är från Sydamerika.
Varför kan man inte lita på en frisör från Sydamerika?  Jo, för att han inte är från Syrien.
Lång historia kort.

Första gången jag var hos honom berättade han att han bara bott i Sverige i tre år och artig som jag var frågade jag inte vart han kom ifrån innan han flyttade hit. Jag tänkte att det spelar ingen roll för vår kund/frisör relation vart vi har våra respektive rötter. Dessvärre lämnade avsaknaden av svar ett vakuum kring frisören jag kände mig nödgad att fylla med något, vad som helst egentligen, bara för att stilla min neurotiska sida som avskyr tomrum. Så jag svarade själv på de frågor jag aldrig ställt och byggde upp en egen bakgrundshistoria baserat på mina fördomar och den vaga informationen jag fått under våra samtal i salongen. Jag kom då fram till att han var flykting från Syrien som kommit till Sverige och lärt sig språket på rekordtid och som arbetade dubbla jobb för att göra rätt för sig. Jag var mäkta imponerad, vilken kille!
Det gick ett år innan min påhittade historia som blivit till min sanning raserades när han berättade att han träffat en tjej från det sydamerikanska land han själv kom ifrån. Sydamerika tänkte jag för mig själv, han har ju sagt att han kom från Syrien. Vad är det här för en kille egentligen? Ljuga om sitt ursprung sådär. Nä Fy fan!

Först när jag kommit hem och tänkt igenom hela händelsen en gång till insåg jag att han inte alls hade ljugit, det var ju jag som hade hittat på allt jag trodde han ljugit om. Jag valde då att lägga hela min fördomsprofil i ett låst rum långt ner i mitt inre och moonwalkade långsamt därifrån tänkande att det här talar vi aldrig någonsin mer om.

Konstigt nog är det så att även om jag vet allt det här har jag ändå svårt att lita på honom, min slutsats är att det måste bero på att jag anser att han klippte mig för kort vid ett tillfälle för sju månader sen.

Snart måste jag besöka honom igen och se mig själv i spegeln. Det värsta och mest onaturliga jag vet, det är inte meningen att man ska sitta och se på sig själv från en meters håll mer än några sekunder i taget. Att behöva sitta så i en halvtimme och analysera allt det man ser in i minsta detalj är tillräckligt för att bryta ner även det starkaste psyket. Så när man suttit där och granskat sig själv i trettio minuter vill man inget annat än att ta sig därifrån och då självklart ska frisören glatt visa upp sitt hantverk från alla möjliga vinklar och vrår. Man sitter där iklädd en fånig kappa, med tårar i ögonen, ler ett stelt leende och nickar krampaktigt för varje ny vinkel han hittar att porträttera ens vidunderliga ansikte på. Jättebra tack säger man fast man tänker att det var dumt av honom att ge ett så fult ansikte en så snygg frisyr.

Sen betalar man och går därifrån, får lite perspektiv på livet när man slipper se sin egen spegelbild och plötsligt känner man sig riktigt snygg. 

27 reaktioner på ”Kronan på verket, en anspråkslös titel.

 1. Jobbigt är det…men har du ännu inte lagt slingor eller av annan anledning förärats en gummimössa med hål i (fler än det för ditt huvud), så ta det lugnt. Du kan bli ännu fulare – ta det från en som vet.

 2. Jag är själv frisör och kan ärligt säga att även om en kund varit borta läääänge så blir man lika glad när de kommer tillbaka. Mitt råd gå tillbaka till den frisör du trivs med jag tror han/hon blir glad att se dig igen 🙂

 3. Jag håller med om de kval man lider framför sin spegelbild i – inte bara en halvtimme om man nu är kvinna – flera timmar. Ihärdigt stirrande på de rynkor som tycks ha poppat upp sedan man gick hemifrån, helt ovilligt upptäckandes allt man sysslar med när man pratar och gestikulerar samtidigt som skallen täcks av foliepaket, underlig färgsmet och annat märkligt. Det är desto trevligare när man går ut från salongen och får känna sig fin tills lite fukt genast krullar upp det plattade håret och man ser ut som vanligt igen. =)

  1. Man får vara glad över att känslan man upplever efteråt är så pass positiv att det blir värt att genomlida tiden i frisörstolen. Jag är glad över att inte behöva sitta längre än 30 minuter per gång 😀

 4. Jag brukar inte klippa mig från oktober till april, ungefär. Jag började med det när jag en gång mitt i vintern klippte mig kort, fy fasen vad jag frös om huvudet. Det var då jag började att använda keps, som nu blivit lite av en hobby då jag köper många, mest för att använda då jag fotograferar för solens skull,men en kul grej. 🙂 Min frisör är väldigt skicklig, gått hos honom i 15 år, och på de åren har han höjt priset…. 0 kronor! 🙂

  1. Det låter som ett vinnande koncept. Ja fy fan vad kallt det blir om huvudet när man är kortklippt, jag kör med mössa så ofta jag kan.
   Hur många kepsar har du i dina ägor?

   Precis så ska en frisör vara!👑

   1. just nu 34 kepsar och ”fiske” hattar Beställt 4 till. 🙂 Jag köper inte bara för att samla på dem, man ska tycka om dem också. Av de jag köpt, de flesta på nätet, är det 2-3 som jag absolut inte vill använda. Inget större fel på dem men känslan… 🙂

   2. Det började med att jag använde kepsar när jag fotograferade, istället för solglasögon som man måste plocka av sig varje gång, sedan blev det ett intresse, så nu har jag två intressen, nej tre, fotografering, blogga och samla på kepsar. 😀

   3. Japp, har börjat, men gick över till min personliga sajt, johnjonasson.com Fotobloggarna är en mer seriös blogg som jag har tillsammans med en kompis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s